محسن قانع بصیری 

محسن قانع بصیری (۱۳۲۸-1396 تهران) اپیستیمولوژیست، شیمیست، نویسنده و نظریه پرداز در زمینه های اقتصاد، فرهنگ، هنر (سایبرنتیک) و مدیریت. وی سال ها سردبیر ماهنامه مدیریت بود و این پست را تا پایان زندگی حفظ کرد.

محسن قانع بصیری در تاریخ 23 اردیبهشت 1396 بر اثر ایست قلبی در تهران درگذشت [۱]. وی پدر همسر آرین کرمی آهنگساز ایرانی در حوزه سینماتیک ملودی است.[۲]

تحصیلات[ویرایش]

محسن قانع بصیری تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در مدرسه ناصرخسرو، دبیرستان دارالفنون و دبیرستان علمیه تهران به پایان رساند.او در رشته شیمی از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد و برای ادامه تحصیل در این رشته در دانشگاه جیورجیا به ایالات متحده آمریکا رفت. او در سال ۱۳۵۸ به ایران بازگشت و در حوزه های مختلف مدیریتی و پژوهشی مشغول به کار و تألیف شد.

قانع بصیری در نوجوانی با همه علاقه به رشته های مختلف ادبی و علمی، راه اصلی خود را می شناخت و بالاخره در دانشکده علوم دانشگاه تهران به آن رسید: تحصیل در رشته شیمی و ادامه آن در دانشگاه جورجیای آمریکا، در سالهای دهه ۱۹۷۰. قانع بصیری در دوره تحصیل به متخصص شدن در رشته خود محدود نماند و مطالعات وسیعی که داشت (و دارد) از او مردی در حوزه اندیشه ساخت.از همان دوران تحصیل به مسائل و مباحث مربوط به توسعه علاقه نشان می داد و آن را مجزا از حوزه «فرهنگ» نمی دید. درواقع، او اهل نظریه پردازی است که انسان و تکنولوژی و فرهنگ را در عین تفکیک از یکدیگر، در حوزه ای هم پیوند می بیند و هیچکدام را بی نیاز از دیگری نمی‌انگارد و معتقد است آنچه که کلید کامیابی و رسیدن به کمال مطلوب در این عرصه پهناور است، نخست شناخت و بعد ازآن، مدیریت علمی و صحیح است.

فعالیت در نشریات[ویرایش]

قانع بصیری ماهنامه کیمیا، نخستین نشریه تخصصی پتروشیمی، را در سالهای بعد از انقلاب به راه انداخت. علی‌رغم بعد تخصصی آن، ماهنامه کیمیا خیلی زود گرفت و جای خود را باز کرد. بعد از تعطیلی کیمیا و بعد از دو سال مطالعه، کتاب «از اطلاعات تا آگاهی» منتشر شد. این کتاب درباره نظریه تعادلات سه جزیی و رابطه جرم و انرژی و اطلاعات است. مهمترین نظریه کتاب، بحث درباره نظریه ارتباط معکوس مقادیر جرم و انرژی و نسبت اطلاعات است و این فرضیه که بین دانش و آگاهی با مصرف جرم وانرژی در سیستم ها، رابطه ای از نوع معکوس است. قانع بصیری بیش از پانصد مقاله در نشریات مختلف از جمله ایران، گزارش، صنعت لاستیک، صنعت پلاستیک، امنیت ملی و کیمیا به چاپ رسانده است. او سردبیری ماهنامه مدیریت و مجله آریانا گردشگر که تا شماره ۱۳ با نام صاعقه منتشر می شده را به عهده داشته است.

آثار[ویرایش]

نظریه ها[ویرایش]

نظریه تعادلات سه جزیی قانع بصیری بر مبنای دو تئوری تدوین گردیده است: ۱- رابطه معکوس بین آگاهی و جرم و انرژی ۲- اصل نسبت آگاهی، مبنی بر اینکه میزان اطلاعات رسیده به سیستم، مدام موجب کاهش نسبت آگاهی در سیستم می شود و همه سیستم ها دچار قانون افت کیفیت می شوند. این موضوع، هم در حوزه های اجتماعی و هم در حوزه های شناخت شناسی (اپیسمتولوژی) و هم در حوزه های مربوط به تکنولوژی و فرهنگ، تعریف شده است. این تئوری، رابطه سیاست و اقتصاد و فرهنگ و رابطه خرد و جمع در جامعه را تدوین کرده است.

مدرسه:بصیری